My inspiration comes from people who lives a very simple every day life ; Ordinary people with extra-ordinary stories to share. Some are so strong that nothing can ever cut their path short – not even physical ability. This time, I am going to share a story about a man who is not only strong-willed but also determined to be successful despite of his physical condition. After reading through his story, I realize that each one of use are blessed with an ability, beyond the naked eye. Sometimes its in your mind and sometimes its in your spirit.

The person I am referring to here is KHAIRUL NIZAM, the founder of JAMU MALL. Khairul Nizam is one of the many successful entrepreneurs in our country – and what makes him special is the limitation on his physical functioning. At the age of 30, he managed to build an empire that allows him to live a life that is sufficient to support not only himself but his family too.

WhatsApp Image 2019-04-29 at 4.09.36 PM

To know more about Khairul Nizam, you may read his struggles in his own words :

Diusia 30 .. dgn keadaan cacat .. aku betsyukur dgn kehidupan .. aku berjaya membina satu syarikat jamumall sdn bhd , dan membina platform jualan jamumall.com .., aku happy mampu beli ape ku nak , mampu makan yg mewah , mampu travel ke dubai , korea , japan, australia dan byk negara aku dan sampai.. yg paling best aku dpt sediakan rumah meeah utk keluarga , tanggung family dan bersedekah setiap hari …

59299192_2376700602361945_7376471348647821312_n

58571106_10156026481266669_6985736716074090496_n

Bukan nak riak … tapi aku tau ramai sebenarnye org diluar sane nak jadi mcm aku , nak byk duit mcm aku , nk bahagiakan family mereka mcm aku .. tapiii adakah mereka sekuat aku??

58949947_2376700569028615_770075807832866816_n

kehidupan aku dulu tak mcm ni. Bayangkan anda di dalam jasad aku.. makan perlu disuap , mandi perlu diuruskan , duduk perlu diangkat , dan tidor perlu dijaga , bukan mudah untuk aku meneruskan kehidupan seharian .

59389852_2376700632361942_261456933007917056_n

Aku menanggung kehidupan ini bukan sehari , bukan tiga hari , bukan seminggu , bukan sebulan tetapi bertahun tahun !!! Ade ketika saya rasa sangat terkesan bile ade ketika bile sy haus , lapar , penat , takde org disisi .. tapi takkan aku nak mengharapkan mati??? Allah beri aku nyawa , nafas , sedikit kekuatan jari dan akal mesti ade sesuatu manfaat yg nak aku buat ..

59305950_2376700659028606_326786349107511296_n

Aku cube merenung dan mengimbas kehidupan ramai org diluar .. kalaulah aku di beri tubuh fizikal sempurna , boleh berjalan , berlari , melompat pasti akan aku gunakan sehabis baik untuk beri manfaat pada org lain …
59484761_2412058709081238_1725880097627439104_n
Aku melihat ramai yg malas untuk ubah hidup sendiri  , ramai yg suke bg bermacam alasan bile bekerja, ramai yg cepat giveup bile ade cabaran !!
Ramai cube memilih untuk kerja senang , taknak susah , lebih memilih kehidupan susah tanpa usaha dengan kuat , sanggup berhenti kerja dan mengangur bertahun2 atas dasar ego boleh bergerak sendiri dan sanggup melihat keluarga dan org sekeliling susah, Paling terkesan nak bg duit mak dan ayah, family pun tak mampu … Aku sedih !!! Terdetik keinginan aku untuk bantu mereka …
58639118_2412058809081228_7942008994095169536_n
Jadi aku bangkit!!! Aku cuba buktikan pada masyarakat the best kehidupan adalah atas dasar bersyukur .. bersyukur dengan nikmat yg allah beri dan jangan sia2 kan , aku bangkit untuk beri manfaat pada org lain . Aku nak satu dunia nampak hanya 3 jari dan satu akal aku dpt melihat kegembiraan , senyuman ramai org2 disekeliling aku ..
Kini aku sedar .. untuk berjaya dlm kehidupan , pekerjaan , mahupun bisnes bukan mudah . Tetapi atas keinginan yg kuat , kasih syg yg hebat , keberanian yg tinggi , suka berlajar dan improve diri , dan juga seorang yg berkomitmen tinggi membawa aku ketahap sekarang .. Dan semua value yg ade dlm diri aku akan aku bawakan kedalam semua team aku dan masyarakat untuk mereka bangkit , bersemangat , dan berjaya !!
59295293_10156026480236669_5391724419515154432_n
Akhir kata … kalau aku ada 3 jari dan akal mampu membina kehidupan sendiri dan kebahagiaan org sekeliling .. anda ade berapa jari untuk ubah kehidupan?? Usia semakin meningkat, jangan tunggu lagi.. kite je mampu ubah diri kita!!

Inspiring wasn’t it? I am truly inspired and decided to follow him. Check out his pages below :

Advertisements
Posted by:Sharmin Jeet

I have always been interested in writing since my high school days - my first blog was started in 2009 and was kept hidden for almost 2 years. One day, I decide to come out of my shell and I've been in great abundance since then with great support systems around me. I am currently completing my Professional Certificate in Counselling and would like to pursue in Special Education for Children. I love sharing and I thought what's the better way than to write about it? I added a pinch of Photography with the idea of producing genuine contents from my point of view.

2 replies on “Physical Disability Is No Barrier To Success.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s